Op weg naar de lente

De lente komt eraan! 

Onmiskenbaar wordt het lichter en zachter, er komt beweging, in de natuur en in onszelf. Voel jij het ook al zachtjes kriebelen van binnen? Borrelen er ideeën en plannen die naar buiten willen komen?

 

In haar prachtige boek Big Magic beschrijft Elizabeth Gilbert hoe inspiratie en ideeën 'naar je toe komen'. Om ze tot leven te brengen moet je er aandacht aan geven, ruimte voor ze maken, anders vertrekken ze weer. Om op weg naar de lente onszelf daarin te trainen stel ik een experimentje voor.

 

Eerst een vraag. 

 

Wat zie jij hier?

Perspectief

Het is een kwestie van perspectief. Ik zie een lekker tegendraadse dwarsligger. Iemand met wie ik door deze straat wandelde ergerde zich énorm en zei: laten we die deksel vanavond recht gaan leggen!!

 

Verdraagzaamheid :) 

Dit kun je thuis ook hebben. De een houdt ervan als alles precies op zijn plek ligt, de ander bekommert zich er minder om of alles in lijn is. De kunst is, welk lijntje jij ook verkiest en zelfs als deze twee varianten onder één dak bestaan, om er niet over te oordelen. Ik ben ik en jij bent jij.  De uitdaging is om het eens ánders te doen!

 

Experimentje

Ik ben een groot fan van experimenteren. De gedachte daarachter: als je iets bewust anders doet, ervaar je wat dat met je doet en creëer je ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan. 

Zeker thuis zijn er heel veel dingen die je op routine doet. Uit gewoonte, gemak, perfectionisme, of een combinatie. In ieder huis staan dingen op plekken waar niet persé over nagedacht is. En ieder mens doet dingen omdat ie vindt dat het (zo) moet.

 

Be the change

Je kunt je experiment zo groot of zo klein maken als je zelf wilt, doe gewoon eens íets ánders. Iets in je eigen gedrag of iets tastbaars in je huis zelf. Probeer het ook als je helemaal niet van verandering houdt of als je vindt dat je alles perfect in orde hebt.

 

"Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg". 

De gedachte is dat je ervaart dat je met een kleine verandering in je huis iets bij jezelf in beweging kunt zetten en daarmee ruimte maakt voor iets nieuws om zich te manifesteren.

 

Ter inspiratie 

Er zijn oneindig veel mogelijkheden, volg je eigen gevoel. Herinner je wat je altijd al wel eens wilde uitproberen, of wellicht zit hier iets voor je bij:

☐ Dek op een gewone dag de tafel zoals je dat met Kerst of Pasen zou doen.

☐ Verplaats een meubel: bank, stoel, bed... Draai de eettafel een slag, van tegen de muur naar vrijstaand, of andersom.

☐ Gooi je ondergoed onopgevouwen in de la en ga in plaats daarvan iets doen wat je graag doet maar waar je nooit aan toe     komt. Of als je dat altijd al zo doet: maak er eens een mooi stapeltje van :)

☐  Start de dag zonder meteen op je telefoon te kijken (en lees dit eerdere blog over de slaapkamer) 

☐ Druk je mooiste foto's af en hang ze aan de muur.

☐ Wissel van bedkant met je partner (voor een avond, als alleen de gedachte je al aanvliegt :))

☐ Koop bloemen voor jezelf, of een mooie plant.

☐ Douche eens 's avonds als je dat altijd in de ochtend doet. Of andersom.

☐ Richt je boekenkast opnieuw in: zet de boeken op kleur, alfabet of zet alle boeken die je nog niet gelezen hebt op ooghoogte.

☐ Datgene wat in je achterhoofd blijft zitten, of je stoort of als je oog erop valt: maak het af/haal het weg/verplaats het.

☐ Leg kussens in een andere kleur op je bank.

☐ Gebruik de voordeur als entree als je altijd door de achterdeur gaat (en lees dit eerdere blog daarover).

☐ Brand een kaarsje op de badrand.

☐ Ga (allemaal) op een andere plek (aan tafel) zitten dan je gewoonlijk doet.

☐………….. (verras jezelf!)

 

Be the change, verschuif jouw lijntje.

En vooral: neem waar wat het met je doet en stel je open voor de verandering! Als je ergens anders zit, verandert letterlijk je perspectief. Als je iets anders doet tik je een ander dominosteentje bij jezelf aan.

De inspiratie kan niet wachten op de ruimte die je voor haar maakt! :)

 

Vertel mij hoe het je vergaat, dat vind ik heel erg leuk!

 

Ben jij het experimenteren voorbij, en wil je deze lente liever (meteen) heel gericht werken aan iets bij jezelf of in je huis? 

Of kom je niet los van je eigen lijntje en zit je dat eigenlijk niet lekker?

Ik geef je met liefde en kennis een duwtje uit je comfort zone.  

 

Ik wens je een mooie start van de lente!

Ilsabeth