Back to basic

Wildernis

Een paar jaar geleden maakte ik een tocht door de wildernis in Canada. Wildernis in ware zin: geen enkel teken van menselijkheid, en als er al paadjes waren, waren ze door dieren gemaakt en eindigden in een rivier of meer. Het was in de zomer, maar de omstandigheden waren tamelijk winters. Vrijwel onophoudelijk regen, en in de nachten was de temperatuur vaak rond of onder het vriespunt.

 

Thuis

Ons ‘thuis’ aan het eind van een dag lopen (lees: vooruitkomen) was het kamp dat we steeds maakten. We zochten een plekje, sprokkelden hout voor een vuur om ons te warmen, onze kleren te drogen en eten te maken. Een tarp (stukje zeil) boven mijn hoofd en een iets te dunne slaapzak waren mijn enige beschutting in de nacht.

Warmte, eten, slapen

Daar besefte ik de essentiële ingrediënten van dat ‘thuis’: warmte, eten, slapen. Dat zijn universele basics voor de mens, precies wat de psycholoog Maslow lang geleden in zijn beroemde behoeftenpiramide heeft beschreven. Maar het voelt toch anders om dat aan den lijve te ondervinden dan het in een studieboek te lezen!

 

Slaapkamer

Projecteer je mijn wildernisgevoel op je huis, dan zou je dus kunnen zeggen dat de basics de verwarming, de keuken en de slaapkamer zijn. Daarvan blijft de slaapkamer weleens wat achter in aandacht. De slaapkamer is het meest privé van alle ruimtes in huis, daar komt meestal niemand anders dan jij/jullie zelf. Dat kan maken dat je je er minder om bekommert. Alsof je zelf niet belangrijk zou zijn.

Herken jij dat? Dat het een plek is die je minder vaak opruimt? Waar je dingen soms gauw even wegstopt om ze uit het zicht te hebben? Je bed niet opmaakt want je gaat er toch weer in ’s avonds? Kleren op een hoop gooit, omdat je geen zin hebt om ze op te hangen voor het slapengaan?

 

Spons

Je denkt misschien, als ik slaap heb ik toch mijn ogen dicht. Maar slapend ben je een 'spons' die alles in zich opneemt zonder het filter van je actieve bewustzijn. En als je slaapt vindt er een ‘grondige huishouding’ plaats in je brein, waardoor je als je wakker bent weer kunt functioneren. Dat maakt je slaapkamer dus van belang zowel voor als je daar bent als wanneer je er niet bent!

 

Wat zie je om je heen vanuit je bed?

Is dat wat je graag ziet? Het is het eerste wat je zintuigen binnenkomt als je wakker wordt, en het laatste voordat je gaat slapen, dat 'zet een toon'.

 

Prins(es) op de erwt

Onder je bed is een voor de hand liggende opbergplek, zeker als je kleinbehuisd bent zoals ik. Ook als je een positief gevoel hebt bij dingen die je er bewaart, bijvoorbeeld kampeerspullen, koffers, speelgoed, kleren, schoenen, boeken: allemaal dragen die ‘buitenwereld’, beweging, verhalen in zich. Dat staat haaks op slaap, waarin je in rust naar binnen keert. Je pikt (onbewust) op wat er onder je is, we zijn eigenlijk allemaal een prinses of prins op de erwt.

 

Buitenwereld

Iets anders wat de buitenwereld in je slaapkamer brengt is een televisie, of laptop, tablet, telefoon. Dat zijn allemaal vensters op de wereld die de buitenwereld rechtstreeks in jouw meest intieme binnenwereldje brengen. Leuk om uit te proberen of je verschil voelt als je 'schermen' buiten je slaapkamer houdt, en misschien ga je je aandacht dan wel op heel andere slaapkameractiviteiten richten :)

 

Schone lakens

Volgens mij kent iedereen het heerlijke gevoel van tussen schone lakens kruipen. Je kunt echt opknappen van een schoon bed. Toch varieert het enorm hoe vaak mensen hun bed verschonen. Wat je ’s nachts loslaat gaat in je lakens zitten. Niet alleen je zweet maar ook energetische ballast. 

Gun jezelf (en je kinderen) de luxe van een wekelijks schoon bed. En was het beddengoed heet (als je microscopische foto's van lakens bekijkt snap je waarom - niet kijken als je kriebelig bent aangelegd).

 

Opgemaakt

In het verlengde hiervan: als je je bed 's ochtends opgemaakt achterlaat geeft dat je een tevreden gevoel waar je verbaasd van zult zijn. En 's avonds voelt het of alsof er iemand heel goed voor je zorgt! :)

 

 

Van de wildernis naar een opgemaakt bedje!

Dit zijn slechts een paar gedachten om je slaapkamer in je aandacht te brengen. Over slapen en slaapkamers is enorm veel meer te zeggen.

 

Is bovenstaande vanzelfsprekend voor jou? Wil jij meer weten over hoe je jouw slaapkamer op alle fronten kunt optimaliseren? Hoe is het bij jou in huis met de vervulling van de ‘basics’? Wil je jouw slaapkamergeheimen kwijt? Als je denkt dat die voor mij bestemd zijn, ben je welkom om ze met me te delen! :)

 

Ik wens je nu alvast een heerlijke nachtrust toe vanavond!
Ilsabeth