De wijsheid van een slak

Dit bord hangt op een huis in de buurt van waar ik ben opgegroeid:

Het heeft me altijd geïntrigeerd. De gewichtige toon. De gebiedende wijs. Wie geeft zijn huis zo'n naam?! Als kind begreep ik daar niets van.

 

“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid” zei de filosoof Socrates.

“Ken U Zelve” stond boven de ingang van de tempel van het Orakel van Delphi in het Oude Griekenland. Kennelijk wilde het orakel erop wijzen dat je eerst en vooral in jezelf naar antwoorden moet zoeken.

 

Maar hoe doe je dat? Hoe zoek je in jezelf? 

Mijn suggestie is: kijk eens naar je huis.

 

Eigenlijk zijn we net slakken.

We zijn zo verbonden met ons huis, dat we eigenlijk ons huis 'zijn'. Zoals geen mens hetzelfde is, is ook geen huis hetzelfde. Daarbij denk je vast in eerste instantie aan de inrichting. En dat is gewoon een kwestie van smaak toch? Maar daarachter ligt een wereld verborgen die veel verder gaat. Jouw woonplek heeft jouw totaal eigen unieke dynamiek. En die kun je ontdekken als je juist gaat kijken naar de dingen die je voor waar aanneemt en waar je vaak niet (bewust) over nagedacht hebt. 

 

Maar hoe zie je de dingen waarvan je niet weet dat je ze niet ziet..?! 

Een heel leuke manier daarvoor is om naar de plattegrond van je huis te kijken. Dat is een instrument uit Feng Shui (spreek uit Foeng Sjwee) om deinteractie tussen een mens en zijn omgeving beter te begrijpen.

 

Wind en Water

De naam Feng Shui betekent Wind en Water. Dat spreekt mij als kustbewoner en kitesurfer natuurlijk erg aan :) Wind en water zijn een beeldspraak voor deonzichtbare en zichtbare factoren die onze omgeving beïnvloeden. Het in beeld brengen hiervan geeft je verrassende inzichten.

 

 

Een leuke illustratie is het huis van een vrouw waar ik eens was voor een huis-consult. Haar leven was op alle fronten vastgelopen. Ze was uitgeput, op haar werk was gedoe, ze deed met hart en ziel vrijwilligerswerk maar dat was zo intensief dat ze het bijna niet aankon, in haar huis was nog veel werk te doen, en op relatiegebied was het ‘een puinhoop’, zoals ze dat zelf omschreef. 

 

Toen ik haar huis in kaart bracht, trof ik op de plek die in Feng Shui geassocieerd wordt met relaties een berg puin aan van een opknapklus in het huis.

 Ze was meteen na die klus begonnen om dat op te ruimen, maar haar vrienden hadden haar aangeraden om haar energie aan meer zichtbare dingen te besteden in plaats van aan dit ‘achterafhoekje’'. Dus had ze het maar even gelaten..


De figuurlijke puinhoop in haar leven die ze had beschreven was letterlijk in haar huis aanwezig. 

Maar wat heb je daar aan? De vrouw uit dit verhaal begon nog toen ik er was met het opruimen van de puinhoop en het inrichten van haar ‘relatiehoekje’. Een paar dagen later vertelde ze me stralend dat haar liefdesleven een verrassende en blije wending had genomen. 

 

Zo binnen, zo buiten - zo buiten, zo binnen.

Dat is dus het mooie: het huis werkt als een spiegel. Het geeft inzicht in jezelf en je leven. Iets (kleins) in je huis veranderen, brengt beweging teweeg, in jezelf of je leven. En je hoeft zeker geen berg puin in huis te hebben om dit te ervaren! Je herkent vast wel hoezeer je er al van op kunt knappen als je thuis iets heb opgeruimd, afgemaakt of schoongemaakt. Als je hierbij nog een Feng Shui-licht schijnt op de dingen die je niet eerder hebt waargenomen, kun je jezelf een enorme boost geven! 

 

De slak in mij groet de slak in jou! :)

Ilsabeth