Wat ik van vakantie mee naar huis nam

Afgelopen zomer heb ik voor het eerst in jaren weer eens écht gekampeerd. 

En ik was vergeten hoe gelukkig ik daarvan werd! 

 

#Campinggoals

Of het nou leuk, raar, grappig of 'gedoe' was, alles werd door mijn jonge gezelschap geregistreerd met “hashtag campinggoals”: de dingen die je meegemaakt moet hebben als je kampeert.

Vlak voor zonsopkomst wakker worden omdat je het ijskoud hebt en al je kleren aantrekken (inclusief jas).

Na zonsopkomst de tent uitgestoofd.

Ontbijten met smeltkaas en drinkbare Duo Penotti op een kleffe boterham uit diezelfde hete tent.

Zand en gras in je bed en je eten.

Slapen op de grond, zitten op de grond, eten op de grond.

Uien snijden met een ‘smeermes’ op een bord.

Wachten, wachten en nog langer wachten tot het water kookt, omdat de wind het vlammetje onder de pan vandaan blaast.

Met beide handen het wankele kookpitje vasthouden in het duin waar code rood geldt vanwege de droogte.

Steeds alles kwijt in de chaos van de kleine ruimte ("waar is m'n fietssleutel?!" "Heeft iemand mijn zonnebril gezien?!").

Lekkende tent bij die ene felle regenbui.

Alle powerbanks na een paar dagen leeg.

Dagelijks nieuwe buren en soms net iets te dichtbij.

WC gebouw op afstand (Waar als je geluk heb de pleeploeg net geweest is als jij nodig moet).

Zwemmen zee in plaats van in de rij staan voor de douche. 

Vóór het afwassen eerst de macaroni van je voorganger uit het putje vissen.

 

Buiten

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En het was (toch :)) heerlijk. Natuurlijk komt dat door een samenspel van factoren: vakantie, vrij zijn, niks hoeven, mooie plek, leuk gezelschap, de eenvoud van en aandacht voor de dagelijkse dingetjes. Maar vooral: BUITENZIJN!

 

24/7  

Met kamperen ben je dag en nacht buiten. Vierentwintig uur per dag in de frisse lucht. 

In frisse lucht krijg je meer zuurstof binnen, je hart, longen en immuunsysteem hebben daar direct baat bij, en ook je gemoed. Behalve dat je helderder wordt, hangt het niveau van de ‘geluksstofjes’ in je lichaam samen met het zuurstofniveau. Van buitenzijn word je dus vanzelf blij!

Datwilikthuisook

Vol met geluksstofjes nam ik me na deze buitenvakantie voor om thuis ook weer meer naar buiten te gaan. Mijn eigen huis is niet eens zo heel veel groter dan een flinke De Waard familietent, dus ik zou toch iets van dat kampeergevoel moeten kunnen integreren?!

Maar als je geen vakantie hebt speelt het dagelijks leven zich toch voor een groot deel binnenshuis af. Volgens het RIVM zijn mensen 85% van de tijd binnen, waarvan 70% in hun eigen huis. Veel! Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk je huis is. 

 

Schone lucht

En als je zoveel binnen bent, is de atmosfeer in huis dus heel belangrijk. Het klinkt misschien ongelooflijk, maar de lucht binnenshuis is doorgaans flink meer vervuild dan de lucht buiten, zelfs als je in een gebied woont waar de lucht niet superschoon is.

 

Vuile lucht

Luchtvervuiling in huis komt vooral door menselijke aanwezigheid. Je ademt en zweet (en hebt misschien huisdieren en die doen dat ook). Je kookt, doucht, verwarmt, wast. Dat brengt vocht en (fijn)stof. De materialen van je huis, van meubels, stoffen, tapijt, schoonmaakmiddelen et cetera, 'ademen' allerlei stoffen uit. Dat alles gebeurt binnen de muren van je huis, in een vrij afgesloten ruimte. Er is veel aandacht voor isolatie omwille van energiebesparing, maar als je je huis om die reden 'dicht' isoleert bespaar je feitelijk ook op je eigen energie.

 

Ademhaling

Ventilatie is superbelangrijk. Daarvoor moet er continu contact met buiten zijn: of dat nu via kiertjes, ventilatieraampjes of -roosters of een (mechanisch) ventilatiesysteem is, de lucht moet 24/7 kunnen circuleren: "in with the good air, out with the bad". De ademhaling van je huis.

 

Je hart en je huis

Daarnaast (niet in plaats van) kun je regelmatig luchten, dan gooi je ramen of deuren even wijd open voor een flinke dosis buitenlucht in huis. Ik doe dat graag 's ochtends en in die krakend verse morgenlucht waan ik me dan even in m'n tent :) 

 

"Your house is your larger body" zegt de dichter Kahlil Gibran. Door je huis goed te ventileren en te luchten zorg je goed voor jezelf. Net als door af en toe je hart te luchten. Waarom dat ook goed is voor je huis lees je volgende keer! 

Voor nu wens ik je een lichte, luchtige en zonnige zondag!

Ilsabeth

 

P.S. Wil je je hart luchten of heb je een vraag m.b.t. jezelf of je huis (dat komt dus op hetzelfde neer),

stuur mij hier een berichtje!