Ontdekking

De Ontdekking

Als je goed

om je heen kijkt

zie je dat alles

gekleurd is

 

(K. Schippers)

 

Dit gedicht maakt me altijd vrolijk. Omdat ik van taal houd. En van kleur. En omdat het op een leuke manier zegt dat niets neutraal is.

 

Als ik voor mijn werk bij mensen in huis kom, dan kom ik ook ‘achter de schermen’, daar waar men anderen gewoonlijk niet gauw toelaat: in de slaapkamer, in de kasten, op de rommelzolder. Vaak gaat dat gepaard met verontschuldigingen, en opmerkingen als ‘zeg maar wat er fout is’ of ‘hebben we het goed gedaan?’   

 

Schat

Ik heb geen oordeel over iemands huis, maar vaak hebben mensen dat zelf wel. Als je je huis ziet als metafoor voor jezelf, voor je leven, dan spreekt daar dus een oordeel over jezelf uit. Dat is menselijk, maar ook ondermijnend. Want naast dat jouw huis is wat het is (op dat moment), geeft het je ook een schat aan informatie!

 

Jouw kleur

Wat je ziet is ‘jouw kleur’: het resultaat van keuzes die je ooit hebt gemaakt. Hoe bewust of onbewust die tot stand zijn gekomen varieert van huis tot huis, van kamer tot kamer, van object tot object. Gemeenschappelijk hebben ze dat ze je iets vertellen over jezelf. Je huis groeit mee met hoe je leeft, keuzes zijn vaak praktisch: je huis is ‘slechts’ de setting waarin je je leven leeft. Dingen ‘gebeuren’ en ‘kleuren’ je leefomgeving.

 

Weerkaatsing

Ik werd eens gevraagd naar het huis te kijken van iemand bij wie het familieleven erg onder druk stond. Werk bleek heel belangrijk te zijn voor deze mensen, en uit praktisch oogpunt was er recent een tussendeur gemaakt van de aangrenzende werkruimte naar het huis, die uitkwam in de woonkamer. Deze keuze was gemaakt om het dagelijks leven makkelijker te maken, maar verbeeldde het probleem: via die deur kwam 'werk' rechtstreeks 'privé' binnen.

Daarbij werd deze deur in de woonkamer ook nog eens weerkaatst door een grote spiegel, waardoor de deur naar de werkruimte dubbel aanwezig was. De situatie van dit gezin waarin werk zoveel ruimte innam dat het hun privéleven domineerde werd weerspiegeld in hun huis.

 

Open deur :)

Zo’n open deur als dit voorbeeld misschien lijkt, zo verrast was de bewoner.

Dat wat zo dichtbij is, wat je zelf creëert en waar je zelf deel van uitmaakt neem je soms niet waar.

Toch kun je als je thuis goed om je heen kijkt zien dat alles door jou/jullie gekleurd is. Wat je ziet kan je tevreden stemmen, maar het kan je (op den duur) ook tegen gaan staan, of tegenwerken, zoals in het voorbeeld.

 

Je leven verandert, je levensfase verandert, je ontwikkelt je, je wensen en verlangens veranderen mee. In die ontwikkelingen kunnen jij en je huis 'uit de pas gaan lopen', waardoor je huis je niet meer optimaal ondersteunt.

Zie het kijken naar je eigen huis net als het gedicht van Schippers als een ontdekking: de ontdekking van jezelf!

 

Wat ontdek jij als je goed om je heen kijkt in je huis? Herken je je eigen 'kleur'? 

Zijn er dingen gaande in je leven waarvan je benieuwd bent hoe die zich in je huis laten zien?  Met liefde kijk ik een keer met je mee! 

 

En ik vind het altijd heel erg leuk om je ontdekkingen te horen!

 

Hartelijke groet!

Ilsabeth